De Smederij

Smederij - Zwaardsmeden.nlHet zwaardsmeden vindt plaats in een ambachtelijke smederij, in Roosteren – Limburg, in een historisch pand (gebouwd rond 1600). Binnen waan je je terug in vroeger tijden: de smederij is een museum. De oude machines en gereedschappen verstoffen niet en worden dagelijks gebruikt. We werken authentiek met open kolenvuren, aambeelden, diverse hamers, beitels en tangen.

Veiligheid

Guido in smederij - Zwaardsmeden.nlBij het smeden is veiligheid belangrijk. Warm gestookt ijzer op smeedtemperatuur is ca. ± 1000 °C. Smeden is niet zonder risico, mocht het ijzer bijvoorbeeld vallen, moet je het niet proberen op te vangen. Raap het later op met een vuurtang.
Soms vliegen er vonken of hete metaal- of kolendeeltjes door de lucht. Geschikte kleding en schoenen is daarom van belang.

Hieronder volgen een aantal adviezen om veiligheid te waarborgen. Je bent hier zelf voor verantwoordelijk. Denk aan:

.

Kleding

We raden aan om kleding gemaakt van zuivere katoen of wol te dragen. Bijvoorbeeld een spijkerbroek, katoenen t-shirt of wollen trui. Het is af te raden om licht ontvlambare, loshangende of kapotte kleding te dragen.

Schoenen

Je kunt het beste lederen veiligheidsschoenen dragen met stalen neus. Stevige wandel- of bergschoenen zijn een goed alternatief. Gympen of open schoenen of sandalen zijn niet geschikt.

Vuur kolen in smederij - Zwaardsmeden.nl

Bescherming ogen

Je krijgt een veiligheidsbril en bent verplicht om deze te dragen. Deze dient ter bescherming tegen opspattende splintertjes en gloeiende deeltjes. Veiligheidsbrillen zijn hebben geen optische sterkte. Heb je een veiligheidsbril nodig met sterkte? Dan dien je hier zelf zorg voor te dragen. Of je draagt je bril met een overzetbril er overheen. Overzetbrillen zijn wel aanwezig.

Handen

We smeden met blote handen, omdat je dan het beste grip hebt op de houten steel van de smeedhamer. Het is wenselijk goed passende leren werkhandschoenen mee te nemen. Door vermoeidheid kan je grip op de hamersteel verminderen. Leren handschoenen geven dan meer grip. Als alternatief kun je ook sporttape gebruiken (beschermt ook tegen blaren).